BAGAIMANA BELI EMAS GUNA KAEDAH EPP @ ANSURAN

Updated: Feb 16

Konsep beli emas EPP ni mudah sahaja, kita beli emas bayar secara ansuran. Kita ada 6bulan dan 10bulan bayaran. Syaratnya, minima pembelian ialah 1 dinar : 4.25gram untuk 6 bulan, manakala untuk 10 bulan pembelian emas minima 50gram dan ke atas.


Tapi,


kadang-kadang Public Gold akan buat promosi bayaran ansuran 10 bulan ini untuk produk emas di bawah 50gram juga. Just stay tune!


Jom saya kongsikan macam mana beli emas guna EPP ni :-


Step 1 : Masukkan ke apps Public Gold dengan masukkan PGCode dan Password anda dulu. Jika belum ada, boleh daftar dengan saya melalui www.wassap.my/0128001400/DaftarAkaunEMAS.
Step 2 : Tekan butang "Gold"Step 3 : Pilih produk emas yang anda minat! saya pilih Bungamas 5gram.
Step 4 : Tekan "Add to Cart"
Step 5 : Tekan butang "Cart" di bahagian kanan atas
Step 6 : Tekan butang "Check Out"
Step 7 : Isi bahagian 1. Collection Method : (Untuk apply EPP kena letak "Pickup at branch"), 2. Branch to pickup : (Letak branch yang berhampiran dengan anda) & 3. Payment Option : (Pilih berapa bulan ansuran bulanan yang anda inginkan. Ingat syaratnya seperti yang saya jelaskan di awal penerangan bahagian atas!). Lepas tu boleh Confirm and proceed to payment.
Step 8 : Program ansuran bulanan anda akan terpapar dan akan diupdate jika pembayaran dibuat. Sila Pilih FPX dan kemudian tekan make payment. selesai!. Apps ini akan link kepada online banking anda.
Persoalan :-


  • Jika habis bayar nanti, emas kita kena ambil di branch? Jawapannya :

  1. Ya untuk emas beratnya lebih 21.25gram.

  2. Untuk emas di bawah 21.25gram, emas akan dihantar ke alamat rumah di mana bila pembayaran ansuran ni selesai, status pickup to branch kita perlu ubah kepada GIT (Gold in Transit). so kena pastikan alamat surat menyurat kita sentiasa update!


  • Jika saya mempunyai wang lebih, bolehkah saya buat bayaran penuh?

  1. Boleh! Harganya akan tetap ikut harga asal semasa pembayaran pertama. untunglah yang beli pada harga emas tengah murah!


Semoga bermanfaat!

14 views0 comments

Recent Posts

See All